Faze roditeljstva

Zaboravnost u trudnoći

Žene u trudnoći zaista imaju poteškoća s pamćenjem, i to je razlog zašto trudnice često gube stvari, potvrdili su naučnici.

Zaboravnost u trudnoći

Svaka žena koja je bila trudna iskusila je pojavu lošeg pamćenja i gubljenja stvari, a naučnici kažu da je to sasvim normalna pojava u kasnijim stadijumima trudnoće. To je potvrdilo i poslednje istraživanje koje je otkrilo da žene u zadnjih šest meseci trudnoće i u prva tri meseca nakon porođaja imaju problema s prostornim pamćenjem, odnosno često se ne mogu setiti gde su stavile određene stvari.


Poteškoće nastaju, kažu naučnici, zbog hormona koji utiču na mozak.

"Zaboravnost i manjak pažnje su česta pojava kod trudnica. Otkrili smo da povećane količine hormona tokom trudnoće utiču na mozak, pa se javlja zaboravnost i slabija koncentracija", pojasnila je vođa istraživanja Diane Farrar sa Univerziteta Bradford iz Velike Britanije.

Hormoni najviše utiču na deo mozga zadužen za prostorno pamćenje koje pomaže ljudima da se prisete gde su ostavili stvari, ali i kojim putem bi trebalo ići da bi došli do određenog cilja. Srećom, to je kratkotrajna pojava kod trudnica koja nestaje tri meseca nakon porođaja.

Izvor: klokanica.hr