Faze roditeljstva

20 porodičnih prazničnih tradicija

Kako i gde sa decom za praznike.. Evo nekoliko jednostavnih i zabavnih ideja kako obogatiti zajedničko vreme s najdražima za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Neke od ovih ideja lako mogu prerasti u vaše nove praznično-porodične navike.

20 porodičnih prazničnih tradicija

Porodične tradicije odlične su za decu jer predstavljaju porodično zajedništvo, učvršćuju odnose i pomažu deci u lepšem sagledavanju sveta oko sebe. Uz to, porodične tradicije su sjajna prilika za zabavu, pružaju svima nešto čemu se mogu posebno radovati i pomoću njih stvaraju se dragocene uspomene kojih se uvek rado sećemo.

Ne postoji bolje vreme od ovih novogodišnjih i božićnih praznika da započnete novu porodičnu tradiciju, a mi vam predlažemo nekoliko jednostavnih i zabavnih ali korisnih ideja:

1. Filmsko veče

Okupite porodicu i izaberite porodični ili crtani film u kojem ćete svi uživati. Udobno se smestite svi zajedno, obezbedite grickalice i napitak i uživajte u filmskoj večeri. 

2. Slatkiši za Deda Mraza

Dajte deci zadatka da odluče koje ćete piće i slatiše ostaviti za Deda Mraza kada svrati u sred noći. Nemojte zaboraviti da ostavite neki dokaz da su slatiši pronađeni i da je Deda Mraz uživao u njima!

3. Poruka od Deda Mraza

Napišite kratku poruku u ime Deda Mraza koju će deca ujutru videti. To može biti “hvala” za slatiše ili kratko pismo u kojem potvrđujete njihovu ljubaznost i porodične vrednosti. 

4. Priče za laku noć uz svetla sveće

Umesto uobičajene priče za laku noć, prazničnih dana čitajte deci za laku noć božićne i novogodišnje priče uz sveće ili na svetlosti sijalica jelke i time učinite te praznične večeri posebnim. 

5. Zahvalnice za Deda Mraza

Pomognite deci da Deda Mrazu ostave poruku, napisu pismo ili nacrtaju crteže u znak zahvalnosti. Ostaviti poruke pored okićene jelke kako bi ih je Deda Mraz pročitao tokom noći. Ovo je i odlična ideja za podsticanje zahvalnosti kod dece.

6. Napravite ukrase za jelku i okitite

Kitite i ukrašavajte zajedno sa mališanima ili im bar prepustite one jednostavne poslove. Ako imate vremena možete praviti originalne ukrase, pronaći nešto što predstavlja uspomenu od ove godine, poput fotografije, ulaznice, male igračkice ili neke druge sitnice i okačite ih na jelku. Ili zajedno možete napraviti anđele od testenine, unikatne čestitke i druge ukrase.

7. Pisma deci

Iskoristite ovo posebno veče i napišite svojim mališanima pismo. Poželite im srećnu Novu godinu i Božić i opišite neke od najlepših trenutaka iz protekle godine i čemu se najviše radujete s njima u predstojećoj godini. U sledećoj godina, ova pisma bit će vredne uspomene vašoj deci.

8. Porodična fotografija

Pre odlaska na spavanje, okupite se i snimite porodičnu, novogodišnju fotografiju ili selfie koji će zabeležiti porodičnu prazničnu čaroliju. Ne propustite da zabeležite tu posebnu atmosferu. 

9. Snimite decu

Intervjuišite mališane o tome što njima Božić i Nova godina znače i čemu će se sve radovati u toku praznika. Jednom, kada budu stariji, takav video će biti zabavna uspomena. 

10. Porodične praznične karaoke

Ako u porodici imate male pevače ili jednostavno volite da pevate, eto prilike - za praznike priredite porodične karaoke. Smeh neće izostati!

11. Izaberite igračke koje ćete pokloniti

Zajedno s decom odaberite neke igračke koje su još uvek u dobrom stanju, zapakujte ih za Deda Mraza, da bi ih on mogao da ih podeli drugoj deci, kojoj su potrebnije. Kad deca zaspu, sakrijte te igračke i prvom prilikom ih odnesite u Crveni krst ili neku drugu dobrotvornu ustanovu. 

12. Šetnja u prazničnim danima

Praznični dani su super prilika za šetnju po gradu. Zajedno uživajte u novogodišnje okićenim ambijentu, razgovarajte o predhodnoj i narednoj godini, sređujte praznične utiske. Šetnja je uvijek lepo potrošeno porodično vrijeme!

foto: lovetaza.com

13. Zajednički odlazak u crkvu na Badnje veče i paljenje badnjaka

Naučite decu običajima i sprovodite ih zajedno. Mališani vole da gledaju i da učestvuju u paljenju badnjaka, to je za njih poseban doživljaj!

14. Božićni kolačići i česnica

Ispecite neke jednostavne, ali posebne božićne kolačiće zajedno s decom i dozvolite deci da česnicu sami ukrase grančicom badnjaka.

15. Lomljenje česnice i pronalaženje novčića

Ovaj običaj je posebno instresantan deci. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sedaju za trpezu.

16. Razdelite poklone

Ako volite svoje komšije ili imate prijatelje i rodbinu u blizini, iskoristite Badnje veče kako biste im zajedno s decom dostavili božićne ili novogodišnje poklone, kolačiće ili nešto što ste sami s decom izradili. Osim što ćete usrećiti druge, uključićete i mališane u još jedan lepi deo Božića - moć deljenja i darivanja. 

 

Kad deca zaspu…

17. Novogodišnji film u krevetu

Nakon što deca zaspu, izaberite najdraži film, ušuškajte se u krevet ili na kauč i uživajte u filmu uz čašu vina, čaja ili skrivenu poslasticu. 

18. Razmenite poklone dok ste sami

Budući da su praznici najčešće podređeni najmlađima, teško je novogodišnjeg ili božićnog jutra u potpunosti uživati u razmeni poklona s partnerom, zato poklone razmenite s partnerom kad deca odu u krevet.

19. Praznična ljubavna poruka

Napišite jedan drugome ljubavnu poruku o svojim najdražim uspomenama ove godine i zašto volite zajedno da provodite praznike.

20. Vruća čokolada kraj jelke

Okićena jelka sa svećicama i ukrasima je čaroban prizor, posebno ako odvojite nekoliko trenutaka u kojima zaista možete uživati u njoj. Pripremite toplu čokoladu, smestite se u blizini te čarolije i uživajte u najdražem društvu. 

 

Izvor: klokanica.24sata.hr  Adaptacija: Bebologija; Foto: GettyImages, Pinterest