Faze roditeljstva

Obeležavanje dana prevremeno rođenih beba

Majke malih divova širom sveta 17. novembra kače ljubičaste čarapice na prozore. U svetu jedna od deset beba se rodi prevremeno. Na godišnjem nivou, ova brojka doseže 15 miliona.

Obeležavanje dana prevremeno rođenih beba

U Srbiji se svake godine prevremeno rodi čak 4.148 beba, a u svetu oko 15 miliona beba dođe na svet pre termina.

Prevremeno rođene bebe na svet stižu sa znatno manjom telesnom masom, a često imaju probleme sa disanjem, vidom, sluhom, zatim motorne probleme. Mnogi od njih prate dete tokom celog života.

Najmlađa beba koja se uspešno lečila u beogradskom Institutu za neonatologiju rođena je u 22. nedelji trudnoće i imala je svega 500 grama.

Određivanje gestacijske starosti bebe

Trajanje trudnoće se meri gestacijskom starošću (ili koliko je vremena proteklo od prvog dana poslednje menstruacije). Normalna trudnoća traje 40 nedelja ili 279 dana. Ako se porođaj desi pre 37. nedelje trudnoće, beba se smatra prevremeno rođenom.

Neki elementi koji mogu otežati izračunavanje gestacijske starosti vaše bebe su nepravilnan menstrualni ciklus ili vaginalno krvarenje u prvom tromesečju. Da bi poboljšali tačnost procene gestacijske starosti, lekari koriste pregled ultrazvukom pre 20. nedelje trudnoće, ne bi li potvrdili ili ispravili procenu gestacijske dobi.

Počev od 2011. godine, 17. novembar je dan uvršten u kalendar SZO - Svetska zdravstvena organizacija (WHO) kao dan podizanja svesti o svim izazovima sa kojima se susreće nedonošče, o informisanju o jednostavnim, a delotvornim rešenjima i o saosećanju za članove porodice prevremeno rođene bebe.

Kompanija Bio Save se pridružuje brojnim domaćim i stranim institucijama u obeležavanju ovog važnog datuma, time što svim budućim roditeljima, koji do kraja novembra potpišu ugovor o čuvanju matičnih ćelija, poklanja DNK test za njihovu bebu.

Povodom 17. novembra, Svetskog dana prevremeno rođenih beba, svi roditelji koji do kraja novembra sačuvaju matične ćelije u Bio Save-u, na poklon dobijaju DNK test za bebu.

Bio Save Vam sada nudi preventivni skrining, koji je naročito namenjen deci od 0 do 18 meseci. Naime, pomoću uzorka krvi iz pupčanika ili pljuvačke Vašeg deteta ispituju se genetske predispozicije na određene rizike, koji nisu uključeni u običan preventivni skrining, a koji već u odrastanju Vašeg deteta mogu biti od značaja za njegovo zdravlje.

Ovaj preventivni skrining obuhvata ispitivanje DNK na sledeće rizike:

  • Oštećenje sluha indukovano lekovima
  • Intolerancija na laktozu
  • Intolerancija na gluten
  • Nedostatak AAT
  • Hemohromatoza

Više informacija o Kompaniji Bio Save saznaćete na: http://www.biosave.rs/

Izvor: http://www.demetra.rs

           http://www.biosave.rs/

           http://www.harpersbazaararabia.com