Faze roditeljstva

Jednokratna pomoć porodiljama

Doneta je odluka da sve porodilje u Beogradu dobiju jednokratnu pomoć u iznosu od 10000 dinara. Pomoć mogu primiti sve porodilje, bez obzira da li su zaposlene ili ne, kao i na broj dece koji imaju.

Jednokratna pomoć porodiljama

Odluka da sve porodilje u Beogradu mogu da dobiju jednokratnu pomoć u iznosu od 10.000 dinara, počela je da se primenjuje od 8. jula. Ova odluka se odnosi na sve porodilje, bez obzira da li su zaposlene ili ne i na broj dece koji imaju.

Zahtevi se podnose u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu a potrebna je samo lična karta i izvod iz matične knjige rođenih za dete, čime je ceo proces umnogome pojednostavljen, izjavila je za jutarnji program Studija B Nataša Stanisavljević, vršilac dužnosti gradskog sekretara za socijalnu zaštitu.

Prema njenim rečima, odluka je održiva i sve porodilje mogu biti sigurne da će pomoć biti isplaćena na vreme, baš kao što se redovno isplaćuju i sve ostale pomoći u gradu u protekle tri godine.

Ona je podsetila da je prošle godine u Beogradu rođeno 17.649 beba, a da je oko 3.500 porodilja apliciralo za neku od pomoći grada.

“Nikada nije bio širi krug žena koji će moći da dobije ovu pomoć, govorimo o 14-15.000 žena koje će po prvi put dobiti pomoć grada. Treba podsetiti i da nezaposlene porodilje čiji su porodični prihodi manji od 10.000 dinara po članu domaćinstva mogu podneti zahtev i za pomoć od 25.000 dinara. Beograd vodi odgovornu socijalnu politiku kojom želimo da osnažimo porodice i zato je i ova pomoć dostupna od 8. jula” – navela je Stanisavljević.

Gradska sekretarka je istakla da su rebalansom budžeta grada obezbeđena potrebna sredstva i da je dobrim planiranjem obezbeđeno da pomoć bude isplaćivana bez ikakvih zakašnjenja.

“Budžet grada je u delu socijalne politike veoma odgovoran ali i razvojan, jer ćemo do kraja godine otvoriti još dva nova kluba za stare i dva boravka za decu sa smetnjama u razvoju. Biće tu i drugih mera koje ćemo kreirati tokom godine jer nam je važno da naši sugrađani znaju da mogu imati poverenja u Grad Beograd i da će, ako podnesu zahtev, pomoć dobiti na vreme”, istakla je Stanisavljević.

Izvor: novosti.rs