Faze roditeljstva

Gubitak telesne težine u prvim danima bebe

Obroci još uvek nisu obilni i dete koliko god da jede još ne može dobijati na težini a dešava se da jedan deo obroka izbaci kroz bljuckanje.

Gubitak telesne težine u prvim danima bebe

Zašto dete gubi na težini?

Sasvim je normalno da beba u prvim danima svog života moze izgubiti na težini.

Strah mladih roditelja u prvim danima bebinog života je uglavnom izazvan gubitkom njene telesne težine. Beba u prvih tri ili četiri dana gubi na težini i za to postoje opravdani razlozi.

Već nakon 7-10 dana može početi vraćati težinu mada to nekad zna potrajati i do mesec dana. Baš u tim prvim danima detetov organizam se privikava na novu sredinu, creva počinju sa aktivnim radom, stolica se izbacuje, urin takođe a beba gubi vlagu odnosno tečnost preko kože. Obroci još uvek nisu obilni i dete koliko god da jede još ne može dobijati na težini a dešava se da jedan deo obroka izbaci kroz bljuckanje. Gubitak do 10 % od mase prilikom rođenja se ne smatra zabrinjavajućim. Gubitak od 5-8 % u prvima danima smatra se fiziološkim. Dete treba nastaviti dojiti u ispravnom položaju, koliko god mleka majka imala ili hraniti formulama za dohranu. Dojenje je svakako idealna hrana i sadrži sve što je bebi potrebno za normalan rast i razvoj, bez obzira na gubitak težine u prvim danima. Treba obratiti pažnju i na nasledne faktore koji utiču na konstituciju deteta, položaj pri dojenju, raspored obroka i savetovati se sa lekarom da li ima razloga za brigu. U prvim danima života kalorijske potrebe bebe su male i iznose 40-60 kalorija. Vremenom se povećavaju. Beba bi svakako trebalo da ima 8 obroka.

Šta je važno posle prvih par dana za povratak i dobijanje težine?

  • za dve nedelje života dete treba nadoknaditi gubitak težine i povratiti svoju težinu pri porođaju
  • minimalni mesečni dobitak je 500 g u prvih 4 meseca života bebe
  • dvostruku porođajnu težinu prema preporučenim normama dete bi trebalo imati sa pola godine
  • sa godinu dana porođajna težina bi trebala biti trostruka