Faze roditeljstva

Beba u prvom satu od rođenja

Omogućavajući mami i bebi da se u prvih sat vremena ne odvajaju jedna od druge, pospešuju se prirodni instikti, poboljšavaju se rezultati dojenja i povezivanje sa bebom.

Beba u prvom satu od rođenja

Posle dugih 40 nedelja (nekoliko gore ili dole) vaša divna beba je konačno stigla na svet.

Izvan udobnosti u maminom stomaku beba ovladava disanjem, navikava se na ideju da doji ili pije mleko iz flašice i oseća kako se nešto čudno dešava u njenom digestivnom traktu po prvi put.

Pročitajte: DOJENJE - TEMELJ ŽIVOTA 

Do sada se sve odvijalo samo od sebe u maminom stomaku, sa kontrolisanom temperaturom gde glad, žeđ ili čak potreba za izbacivanjem viška ne postoje.

Čudesan razvoj Vaše bebe u proteklih devet meseci je samo početak putovanja koje ona sada nastavlja van Vašeg tela. U sledećih 25 godina Vaša beba će se razviti u zrelog odraslog čoveka.

Ali sada, u ovim prvim danima života, vi i ona počinjete da shvatate da rođenje nije kraj, već početak neverovatnih promena koje će se dešavati.

Pročitajte: NOVI SERVIS ZA TRUDNICE BABICA-BEBICA

U prvoj godini posmatraćete kako se vaša beba menja iz bespomoćnog novorođenčeta u kao iz vode izraslog dečaka ili devojčicu. Od hranjenja i spavanja, do skokova u razvoju i prekratnica, pratićete razvoj svoje bebe.

Ali, šta se dešava u prvom satu od dolaska na svet?

U punom terminu, rođena vaginalno i bez intervncija vaša beba je već sposobna da uradi toliko stvari odmah nakon prvog udaha. Kada se stavi direktno na mamin stomak, novorođenče će se pomerati telom ka grudima majke, a klizava amnionska tečnost će mu olakšavati put. Tokom narednih sat vremena vaša beba će prolaziti kroz seriju od devet instiktivnih ponašanja pre postavljanja na grudi i prvog podoja. Ova instiktivna ponašanja leže pohranjena duboko u primitivnom mozgu i prisutna su kod svih novorođenih sisara. Tu spadaju prvi plač, relaksacija, buđenje, aktivnost, odmor, puzenje ka majčinim grudima, familirizovanje, prvi podoj, spavanje.

Omogućavajući mami i bebi da se u prvih sat vremena ne odvajaju jedna od druge, pospešuju se ovi prirodni instikti, poboljšavaju se rezultati dojenja i povezivanje sa bebom.

Pročitajte: MOĆ ZAGRLJAJA

Ukoliko je vaša beba rođena carskim rezom vaša prva mogućnost da dođete u dodir sa njom može biti dok ste još u operacionoj Sali, dok se oporavljate ili kada se vratite u svoju sobu, u zavisnosti od okolnosti i politike bolnice u kojoj se porađate.

Izvor: https://www.bellybelly.com.au 

          https://www.thebump.com/